Hygienic DESIGN
Hygienic Design från KIPP
Hygien är inte bara ett oumbärligt grundkrav i livsmedelsproduktion! Hygien har också länge varit av stor betydelse inom många andra industrisektorer, såsom läkemedelsindustrin eller vid tillverkning av färger och lacker.
Anledningen till detta är att det är önskvärt att tillverka varor med minsta möjliga mängd konserveringsmedel. Samtidigt bör dock en lång hållbarhet garanteras.
Tillverkning av varor med låga halter av konserveringsmedel och lång hållbarhet kräver produktionsmiljöer som eliminerar risken för kontaminering med mikroorganismer eller smuts.
Inom anläggningsteknik innebär detta lämplig utformning av alla komponenter och ytor.
Kraven på Hygienic Design är därför tydliga! Smuts får inte fastna på elementen och ska vara lätt att ta bort.
För att hålla din produktion fri från föroreningar producerar KIPP standard- och manöverdelar i Hygienic Design. Sortimentet omfattar 17 arbetsstycken som uppfyller kraven i EHEDG och som har klarat DGUV-testet.
Vad är Hygienic Design?
Krav på Hygienic Design
Grunderna för Hygienic Designs
Fördelar med Hygienic Design
Hygienic Design i KIPP-sortimentet
KIPP som en erfaren tillverkare
Vad är Hygienic Design?
Hygienic Design är ett systematiskt tillvägagångssätt för design av produktionsanläggningar, maskiner, apparater och arbetsmiljöer. Hygienic Design skapar optimala hygieniska förhållanden för att minimera kontaminering av livsmedel, läkemedel eller andra känsliga material.
Typiska egenskaper för Hygienic Design inkluderar:
| ![]() |
Krav på Hygienic Design
Kraven på konstruktion av delar i Hygienic Design återspeglar några av de typiska egenskaperna. Kraven kan delas upp i två stora områden.
Material
Materialet i de enskilda komponenterna spelar en viktig roll. Följande material är lämpliga för tillverkning av Hygienic Design-delar från KIPP:
- Rostfritt stål: Mer specifikt autentiskt krom-nickel-molybden-rostfritt stål. Här kan du hitta mer information om materialet – rostfritt stål 1.4404.
- EU- och FDA-kompatibel plast: Oavsett om det är POM eller silikon – plasterna vi använder är EU- och FDA-kompatibla. Här hittar du mer information om POM.
Yta
Ytornas rengöringsbarhet spelar en avgörande roll för att skapa Hygienic Design. Det är viktigt att ytor är utformade för att vara lätta att rengöra för att skydda livsmedel eller andra varor från kontaminering. Detta innebär att alla ojämnheter måste undvikas för att förhindra att smuts eller bakterier kommer in i sprickor eller springor. För att säkerställa att inga rester finns kvar i svåråtkomliga områden är det viktigt att hörn och kanter har en radie på 6 mm eller mer.
Särskild uppmärksamhet bör också ägnas åt O-ringsspår. Dessa är ofta potentiella samlingsplatser för smuts och bakterier. Det är viktigt att O-ringsspår är utformade för att vara hygieniska. O-ringsspåren möjliggör effektiv rengöring och minimerar risken för kontaminering.
Grunderna för Hygienic Designs
Grunden för KIPP Hygienic Design kommer från olika håll.
European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG
European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) lanserades 1989. Här samlas ett brett spektrum av experter från områdena maskin- och livsmedelsproduktion, leverantörer till livsmedelsindustrin, forskningsinstitut, universitet och statliga hälsomyndigheter. Som ett ideellt konsortium strävar EHEDG kontinuerligt efter förbättringar inom alla aspekter av livsmedelsproduktion när det gäller hygienteknik och design. Baserat på sina cirka 45 riktlinjer testar EHEDG produktionsutrustning och utfärdar certifikat till produkttillverkare.
EHEDGs riktlinjer, i enlighet med gällande lagar, vidarebefordras minutiöst till medlemmarna. Detta säkerställer att livsmedelsproduktionen alltid uppfyller de högsta hygieniska standarderna.
EHEDGs mission är att möjliggöra säker livsmedelsproduktion genom expertis inom hygienisk ingenjörskonst och design. Detta görs genom att främja hygienisk design och hygieniska miljöer inom alla områden av livsmedelsproduktion.
KIPP är medlem i EHEDG! Implementeringen av standarderna för Hygienic Design som fastställts av EHEDG är vårt ansvar.
DGUV-test för den tyska lagstadgade olycksfallsförsäkringen
DGUV-testet är ett säkerhetstest utfört av den tyska lagstadgade olycksfallsförsäkringen (Deutschen Gesetzlichen Unfallversicherung, DGUV). Den används för att kontrollera varor, maskiner och arbetsutrustning avseende säkerhet och överensstämmelse med gällande arbetsmiljöföreskrifter. Syftet med DGUV-testet är att identifiera och minimera potentiella farokällor.
Viktigt för produktionen av våra standard- och manöverdelar inom Hygienic Design är Certifieringscenter för livsmedel och förpackningar (Prüf- und Zertifizierungsstelle Lebensmittel und Verpackung, PZL). Det är en specialiserad institution som ägnar sig åt testning och certifiering av maskiner, system och arbetsutrustning inom livsmedels- och förpackningsindustrin.
Under DGUV-testet utvärderas olika kriterier såsom konstruktion, material, användbarhet och säkerhetsåtgärder. Testerna utförs ofta av oberoende testcenter eller experter. De kontrollerar efterlevnaden av lagkrav neutralt och utfärdar vid behov certifikat eller testrapporter.
Att utföra DGUV-testet är obligatoriskt inom många sektorer, särskilt inom industrin, för att säkerställa att arbetsutrustning och maskiner uppfyller de erforderliga säkerhetsstandarderna och att en säker arbetsmiljö garanteras.
Food and Drug Administration – FDA
FDA står för Food and Drug Administration och är en federal myndighet i USA. Jämförbara myndigheter i Sverige är Livsmedelsverket och Läkemedelsverket och i Tyskland Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit. Eftersom KIPP är representerat över hela världen måste våra standard- och manöverdelar inom Hygienic Design även uppfylla FDA:s kvalitetskrav.
Fördelar med Hygienic Design
Hygienic Design erbjuder många fördelar för företag inom olika branscher. Dessa inkluderar:
- Säkerställa livsmedelssäkerhet: Ett av huvudmålen med Hygienic Design är att säkerställa säkerheten för livsmedel och andra känsliga material genom att minimera potentiella föroreningskällor. Detta minskar risken för matförgiftning, sjukdom och kvalitetsbrister.
- Minska produktionstid: Denna fördel uppstår tack vare mindre eller kortare rengöringstid. Resterande tid kan läggas på produktion av andra varor. Utöver den kortare rengöringstiden är att spara färskvatten och rengöringsmedel också en fördel med KIPPs Hygienic Design.
- Förbättra produktkvalitet: Hygienic Design syftar till att förbättra kvaliteten på tillverkade varor genom att främja överensstämmelse med hygienstandarder och praxis. Rena produktionsmiljöer och maskiner hjälper till att minimera kontaminering och produktfel.
- Öka kostnadseffektivitet: Genom att designa system och utrustning enligt principerna för Hygienic Design kan företag sänka kostnader på lång sikt. Effektiva rengöringsprocesser, minskad stilleståndstid på grund av föroreningar och mindre avfall leder till förbättrad lönsamhet.
- Överensstämmelse med lagstadgade föreskrifter: Hygienic Design hjälper företag att följa lagstadgade föreskrifter och riktlinjer inom områdena livsmedelssäkerhet, hälsa och arbetarskydd. Detta är särskilt viktigt för att undvika juridiska problem och sanktioner.
- Stärka kundernas förtroende: Konsekvent Hygienic Design signalerar till kunder och konsumenter ett företags engagemang för kvalitet, säkerhet och hygien. Detta stärker konsumenternas förtroende för varorna och varumärkets image.
Företag bör anamma Hygienic Design eftersom detta erbjuder ett antal viktiga fördelar som kan ha en positiv inverkan på företagets verksamhet, produktkvalitet och företagsimage.
Hygienic Design i KIPP-sortimentet
Som en produktlinje från KIPP är Novonox Hygienic en total framgång. Denna produktlinje inkluderar Hygienic Design och Hygienic USIT. Båda kategorierna kompletterar varandra perfekt. Hygienic Design avser konstruktionsbestämmelserna för de enskilda maskinkomponenterna. Hygienic USIT-produkter är märkesvaror, patenterade komponenter i rostfritt stål.
Vill du veta mer om Hygienic USIT ?
Kategorin Hygienic Design inkluderar 17 produkter. Bland dessa finns sexkant-och kulhuvudskruvar i Hygienic Design att hitta. Olika vridreglar hör också till kategorin.
Det finns tre olika versioner av vridreglar.
- Vridreglar med T-handtag
- Vridregel med tätning
- Vridregel med O-Ring
Vridregeln med O-ring uppfyller hygienkraven enligt DIN EN 1672-2 och DIN EN 14159. Var och en av de tre hygieniska vridreglarna i rostfritt stål utesluter bakterieangrepp och uppfyller stränga krav på hygien och livsmedelsproduktion. De är lämpliga för användning inom livsmedels- och dryckesindustrin.
Utöver gängskydd och justerbara fötter i rostfritt stål 1.4301, inkluderas även hylsor och plastinsatser i denna produktkategori. De enskilda produkterna kan monteras med hjälp av ring- och skiftnycklar med påsticksskydd .
I kategorin ingår främst produkter med tätningsring i Hygienic Design . Tätningsringar har huvudfunktionen att skydda sprickor, döda utrymmen eller luckor från inträngning av produktrester eller rengöringsvätskor. KIPP-tätningen kan användas från -20 °C till +100 °C. Tätningsringen i Hygienic Design är tillverkad av livsmedelsgodkända material och har en geometri som är optimerad för rengöring. Den räknas som ett tillbehör till sexkantskruvar och sexkantmuttrar i denna produktkategori.
Produkterna i kategorin Hygienic Design är huvudsakligen tillverkade av rostfritt stål 1.4404 och 1.4301 . I vår materialöversikt får du en mer detaljerad inblick i sammansättningen av dessa två typer av rostfritt stål.
KIPP som en erfaren tillverkare
Som en erfaren tillverkare inom området hygienisk design har KIPP mångårig expertis inom utveckling och tillverkning av hygieniska komponenter. Med en förståelse för standarderna för hygieniska tillämpningar erbjuder KIPP högkvalitativa produkter som uppfyller de strängaste hygienkraven. Som tillverkare skapar KIPP komponenter utan döda utrymmen, med släta ytor och design och som är lätta att rengöra.
KIPP hjälper dig att implementera dina hygienkrav, oavsett om det är inom livsmedelsindustrin, apotek, kemi eller andra hygienkänsliga områden.